Hallå!!! Klicka och rösta...

Hallå!!! Klicka och rösta...
Rösta på den här bloggen genom att klicka på loggan.

måndag 31 maj 2010

Växeln hallå, hallå, hallå... koppla mig till grusgropen.

I dag hade en av lastbilarna som forslar bort sten fått med sig grannens telefonledning... synd... men det visade sig att det inte bara var de närmsta grannarna som blev utan telefon utan hela kvarteret blev telefonlöst... förhoppningsvis får de tillbaka telefonin under morgondagen.
Oups!!!
adacall callme

Jag hoppas verkligen att vi slipper liknande (eller värre) incidenter i framtiden. Det räcker gott och väl med att alla våra nya grannar är utan telefon (även om det - förhoppningsvis - bara gäller ett dygn) och att mamma och pappa fortfarande inte har vare sig VA eller el och dessutom är husvilla sedan många veckor tillbaka...

På tomten är det rena rama grusgropen nu, det dammar rejält och det känns bra att det sker nu och inte senare när alla är lediga och är hemma. Förhoppningsvis blir de klara under veckan med stora grävmaskinen.



Pappa har fått lite goda nyheter vad det gäller elkabeln som ju inte får ligga i rörgraven över vår tomt. Man får inte ha servitut på elen tydligen eftersom det är elbolaget som äger den. Pappa såg framför sig hur han skulle behöva gräva upp det lilla orörda som finns kvar av deras tomt för att lägga ner el-kabeln. I dag fick han dock klartecken att det går att lägga den i de rör han - förutseende nog - la ner för ett framtida bredband när han fixade till sin uppfart för några år sedan. Så hela tomten behöver inte grävas upp, det räckte med två mindre diken där Sollentuna Energi kan förlänga det befintliga röret.

Här har han börjat gräva, sen kallade han in Mårten och lillebror Johan till grävhjälp.


fredag 28 maj 2010

sprängning och bortforsling

I går var jag och mamma på tomten tillsammans med barnen och tittade när de sprängde. Folke och Ester stod på säkert avstånd på trappen till mamma och pappas hus.


Kaaabooom!




I dag har de börjat frakta bort berget. Men det är fortfarande mycket kvar som ska bort så de behöver nog hela nästa vecka till att få bort allt.

Vårt enda träd, tallen som vi sparade, har de också sprängt runt och var lite oroade om den skulle falla... Men, ännu står den - som på en liten egen atoll i ett hav av stenar.

Här har det fraktats bort sten

onsdag 26 maj 2010

Borra, borra, borra...

I dag när jag var förbi tomten så höll de på att borra. Tyvärr han jag inte stanna till de sprängde. Jag undrar om det var sista sprängningen eller om de måste spränga något mer. Här kommer lite fler bilder (de är ganska trista, jag vet, men i långa loppet så är de nog kul att ha kvar).



Det är kul att se att mina rotknölar från rosenbusken verkar spira och gro!

tisdag 25 maj 2010

Tänt va're här!!

I dag såg jag när de sprängde. När jag kom till tomten höll de på att lägga ut bildäcksmattor över borrhålen och sedan sprängde de. Det går inte att förneka att det är rätt häftigt, både med stora maskiner och när de skjuter av långt nere i berget. De hade borrat ca 4 meter ner i puckeln där husets sydöstra hörn ska stå.
Kaaaboom!!









torsdag 20 maj 2010

Bra att veta angående sprängning

Efter att ha läst lite på byggahus.se så hittade jag detta citat:

"Konsumentverket har riktlinjer för hur en produktionskostnadskalkyl ska göras. Där påpekas att den som gör kalkylen får utgå från att marken har god bärighet och att inga sprängningar behövs, om inget annat framkommit. Det är alltid byggarens ansvar att kontrollera markförhållanden."

Detta hade varit bra för oss att veta innan vi gav oss in i vårt gräva/spränga/schakta-projekt. Jag tolkar ordet byggaren som byggherren, dvs vi, håller ni med?

Läs hela artikeln här.

Delegationsbeslut

I dag fick vi veta att miljö- och byggnadskontoret inte har något att erinra mot vår ansökan om att borra för bergvärme. Det var ju bra.

Jag var och kollade lite på tomten och de har mycket riktigt börjat spränga. Så det är berg och sten och maskiner. Inte särskilt spännande, men här kommer några bilder i alla fall.



onsdag 19 maj 2010

stiljte

I måndags var det meningen att det skulle börja borras inför sprängningen, men när jag och Folke åkte till tomten på förmiddagen för att kolla läget i måndags så stod allt arbete stilla. Borren hade gått sönder och grabbarna satt i solen och väntade på reparatören.

Senare på eftermiddagen när Mårten åkte förbi Sollentuna för att ta sig en titt var det fortfarande stiltje på berget.

Varken i går eller i dag har vi varit förbi och kollat om det hänt nåt - det är så deppigt att komma dit och se att inget har hänt. Men i morgon måste jag ta en sväng förbi för att se om det har hänt nåt.

onsdag 12 maj 2010

dubbelt upp

Ytterligare 147 000:- kommer det att kosta - mätningen av berget visar att det är nästan dubbelt så mycket som behöver sprängas bort jämfört med vad grund-Göran trodde... Halvkul och dyrt, dyrt, dyrt!!
tumbuk

tisdag 11 maj 2010

tusen

I dag klev bloggen över tusen-besökare-strecket. Kul att jag har läsare som följer vårt projekt. Skriv gärna en rad eller två när du varit här också. Det är kul att få lite respons.

samma lika

I dag har det inte hänt någonting på tomten. Men sedan jag fotade sist så är mer jord bortforslad och mer berg i dagen.Grund-Göran har ännu inte hört av sig med ny offert så fort han gör det återkommer jag.

klarblå himmel var det i dag

bildäcken som ska användas vid sprängningen är i alla fall på plats

bergstoppen

berg, berg och berg...

måndag 10 maj 2010

sprängning efter helgen

Har precis pratat med Grund-Göran som sa att de inte börjar spränga på tomten förrän efter helgen - det är ju långhelg.

De mäter upp volymen idag, vi får ett pris på detta (och det handlar inte om 50 000:- mer utan snarare 150 000:- förvarnade han).
duit
Han skulle höra av sig så snart mätningen var klar och volymen och priset exakt uträknade.

Phu!

nya beräkningar

Eftersom vår tomt består av BARA berg, något vi inte riktigt trodde. Vi kunde aldrig ana att det skulle vara så mycket berg under ytan... så ska de idag komma dit och sätta ut mätpunkter för att kunna göra en beräkning av hur mycket som kommer behöva sprängas bort och hur mycket mer detta kommer att kosta jämfört med den första offerten. Under de närmaste dagarna kommer vi få en uppdaterad offert från grund-Göran.

Så fort den uppmätningen är gjord kommer de börja borra för sprängningen. Under veckan som kommer blir det sprängning av!

fredag 7 maj 2010

Ännu mera berg...

Precis som vi befarade så består vår tomt av mer berg än vad man kunde ana. Det kommer bli dyrt det här... Det är berg överallt!

I dag fick de till och med köra bort flera lass jord för det finns ingenstans att lägga den.


Hela tomten, ända ned mot grannens stickväg är berg.


Här finns i alla fall plats för vårt VA i en skreva


Även åt andra hållet är det berg ända fram i tomtgränsen - vid gång- och cykelvägen. Delar av häcken är borttagen och berget blottlagt fram till asfaltskanten.


Från det här hållet ser det inte så farligt ut eftersom grävmaskinen står i vägen. Idag besiktigade de mamma och pappas hus inför sprängningen. Jag antar att de var runt till de andra närmaste grannarna också.

Ge oss förslag!

Det hus vi bor i nu, en putsad trävilla från 1939, har ett namn. En tidigare ägare har döpt huset till Villa Solkatten. Det är ett passande namn för detta charmiga hus (som nu är till salu.)

Vi har vant oss vid att huset heter nåt och vill gärna att vårt nya hus ska heta något också, men det är svårt att komma på. Vi behöver hjälp!

Eftersom huset - familjens nya lya - är ritat för att passa till vår tomt och inte är något av Trivselhus kataloghus så har det inget namn. Det nya huset blir också putsat- vitt med svart tak. Området i Sollentuna där vi bygger heter Fågelsången (gulligt va?).

Kom med namnförslag till vårt nya hus är ni snälla!

torsdag 6 maj 2010

frilagt berg

Nu har de börjat gräva på tomten!!

Första steget var att dra om vatten, avlopp och el till mamma och pappas hus eftersom deras ledningar gick precis där vårt hus ska stå. Så stora delar av deras tomt är också uppgrävd nu och de har ingen el, inget vatten och inget fungerande avlopp. De bor hos min moster så länge och har dragit en sladd från grannen för att hålla igång frysen till de får tillbaka elen. Pappa har oroat sig en hel del för detta med hans rör och ledningar och här kan ni läsa om hans upplevelser. Nu när de har grävt klart för föräldrarnas VA har de börjat frilägga berget inför sprängningen.

I dag ska de provtrycka grannarnas skorstenar och besiktiga deras hus om jag har förstått saken rätt. Sen spränger de väl idag eller i morgon...

Här kommer lite bilder:.
så här ser det ut vid mamma och pappas hus

morfar och Ester inspekterar

berget i dagen



ett äppelträd till fick tas ned för att ge plats åt nödvändigheter

Liten Ester kollar in materialvalet

Såhär ser det ut nedifrån nu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...