Hallå!!! Klicka och rösta...

Hallå!!! Klicka och rösta...
Rösta på den här bloggen genom att klicka på loggan.

torsdag 24 maj 2012

Invigning och avtäckning

I går invigde jag vår stora fina altan tillsammans med mina elever. Jag hade bjudit hit dem på lunch och med inlånade stolar och bord satt vi - utan problem - 25 personer och åt. Härligt!
Nu ikväll var Mårten ute med vattenspridaren här på baksidan. Det soliga, härliga sommarvädret har torkat ut vår fina gräsmatta. Plötsligt kom även högtryckssprutan fram och så blev berget som sticker upp utanför uterummet avspolat och avtäckt. Fint va?

måndag 21 maj 2012

Blomsterprakt och premiärer

Nu blomstrar det både naturligt och planterat i trädgården. Penséerna frodas i sin kruka och de halvdöda tussarna av mossflox som jag petad ner mellan stenarna har tagit sig - i alla fall tillräckligt mycket för att börja blomma lite.

penséer
äppelblom
 
förgätmigej
gul gullviva
röd gullviva
De två bortre äppelträden står på vår tomt medan det närmsta står på originaltomten. Det bär sommarfrukt och blommar först. Det som står längst bort är Åkerö som går att spara ganska långt in på hösten och vintern.
 
 
Vi hade två invigningar igår också. Ester och hennes kompis Emilia invigde vårt altan-badkar och Mårten klippte gräsmattan på framsidan för första gången.
Mårten målar spjälor och tjejerna badar
gräsklippning
 

söndag 6 maj 2012

Trädgård

Nu börjar det våras i trädgården och både vitsipporna och scillan pryder den gamla delen av tomten, den nya är inte lika rolig även om gräset verkar ha tagit sig.
En blå bädd av scilla
Några pigga vitsippor
De båda "lådorna"  - etagen i muren mot uppfarten - har gapat svarta och tomma och jag funderar fortfarande på vad det ska bli av dem. Jag har planterat om murgrönan från den övervintrade "balkonglådan" i ena ändan så länge. Få se om de överlever...
övervintrad låda

en tom låda som behöver fyllas...
... och jag börjar med några trötta murgrönor
 Den nedre lådan var precis lika trist men har fått lite, lite liv i hörnen...
 En av de få trädgårdsinitiativen från förra året övervintrade och frodades på stenen i sin svarta kruka.
Men nu sitter den gröna "tussen" (jag tror att det är en mossflox) i den nedre lådan (tillsammans med lite mer murgröna) och stenen har fått sig lite taklök istället.
I ett annat hörn av lådan har jag satt en lila Verbena (bonariensis) som jag köpte förra helgen. Jag hoppas att den tar sig, jag tror inte att det är någon vidare kvalitet på jorden i lådorna (och jag har inte gjort något för att förbättra den heller - ännu).

Gräset som planterat sig på stenen och den lilla vita pensén som rymt ur krukan fick vara kvar och så hoppas jag att taklökarna sprider sig och binder jorden. Vi får se nästa år...
En liten plantering på den stora stenen.
På framsidan har vi en liten sväng på gången som leder bort mot trappen. I den lilla "rabatten" ser jag framför mig höga böljande gräs, som bryter av den vita väggen, mellan fönstren.
Så idag började jag gräva bort sättsanden (1½ hinkar), klippte bort markduken och skyfflade bort gruset under innan jag fyllde på med jord och satte ner två olika gräs: tuvrör (Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster') som ska bli ca 150 cm hög och få bruna vippor, och vitbrokig knylhavre (Arrhenatherum bulbosum 'Variegatum') som blir 30-60 cm. På var sida om gräsen satte jag en purpurröd kärleksört (Hylotelephium telephium 'Munstead Red')
 
 
kärleksört, tuvrör  och vibrokig knylhavre
Vid uteplatsens insynsskydd har vi funderat på att lägga en stenhylla och ha krukor på, eller fylla med  fina stenar men nu har jag påbörjat någon slags kompromiss...
 ... jag har, med hjälp av sättsanden och gruset jag grävde bort på framsidan byggt en liten hylla men också planterat en liten tuss med ljusröd mongolisk fetblad (Sedum ewersil) mellan stenarna. Jag var väldigt sugen på att göra klart hela vägen, men eftersom ribborna ska målas vita kändes det som en dum idé. Bättre att vänta.
Jag har några olika små stenpartiväxter kvar att göra nåt av en annan dag
Under vintern och våren har de som kommit och hälsat på här hos oss välkomnats av dessa torra gamla ljungplantor i sina udda krukor.
 
Nu välkomnas man istället av lavendel (Dwarf Blue) och de söta vita som jag inte vet vad de heter. Dessutom i fina. matchande gjutjärnskrukor som jag fått av min moster Eivor - lite pampigare...
 
Förra helgen, då jag inhandlade alla växterna på Rappne (Slottsträdgården i Ulriksdal) köpte jag också några penséer och ett gäng med "smulgubbar" som jag planterade tillsammans med Ester

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...